Interview s madam Niane z Libelusie

Dostalo se mi obrovské cti udělat rozhovor s šéfredaktorkou Denního věštce madam Niane z Libelusie. Domluvila jsem se s madam na místě a čase setkání. Šla jsem, obtěžkána pergameny, ke Třem košťatům, kde jsem vybrala stůl pro dva a čekala s velkými obavami na madam. Rozložila jsem svůj pergamen s připravenými otázkami a vytáhla Bleskobrk. Madam po chvíli dorazila odněkud z venku. Sundala si plášť a přisedla si.

Misaka Rainbow: Dobrý večer madam, děkuji, že jste přišla.
Niane z Libelusie:
Já moc děkuji za pozvání. -s úsměvem přikývne-
Misaka Rainbow:
Tak tedy začneme. Jak jste se dostala k postu šéfredaktorky Denního věštce?
Niane z Libelusie: Je to už velmi dávno, mám ty vzpomínky trošku zastřené... Jestli si správně vzpomínám, byl vypsán oficiální konkurz. Nejprve jsem vůbec neměla ambice se přihlásit. Pak se mi ale dostalo podpory ze strany Larrie Larstonové a Ronalda H. Williamse. Já jsem rozvážila své možnosti  a rozhodla jsem se to zkusit. A přihlásila jsem se.
Misaka Rainbow: Bylo to Vaším snem, docílit novinářského postu, nebo to byl "Blesk z čistého nebe"?
Niane z Libelusie: Nene, tyto ambice jsem neměla. Ani v případě Lví tlapou, ani v případě Denního věštce. Vždy jsem jen zareagovala na aktuální situaci.
Misaka Rainbow: Dokážete si samu sebe představit na jiné, jakékoli pozici, nebo jste souzená pro šéfredaktorské křesílko?
Niane z Libelusie: Nemyslím si, že by byl na hradě post, který by se mi líbil více než post profesora a šéfredaktora. -usměje se a ještě si přiobjedná čaj-
Misaka Rainbow: Denní věštec existuje už 13 let. Změnil se nějak za tu dobu, co ho vedete?
Niane z Libelusie: Ano, určitě se změnil. Pokud se časopis neproměňuje, resp. nehledá cesty, jak být lepší a stagnuje, pak je něco špatně a šéfredaktor by měl být vyměněn. - pousměje se - Ta změna ale není mou zásluhou. Redakce je celek, já jen zodpovídám. Myslím, že jsme dosáhli spousty malých i větších změn. Vždy jsme se snažili, a stále se snažíme, poučit se z toho, co se nám nepovede, a pak to vylepšit.
Misaka Rainbow: Zde na hradě se každý rok udělují novinářské ceny. Můžete studentům, kteří o UNC slyší poprvé, nastínit, o co se jedná a jak to probíhá?
Niane z Libelusie: Ano, pokusím se. - usměje se - UNC, tedy Udílení novinářských cen, probíhá vždy každý rok na začátku února u příležitosti "Dne kouzelnického tisku". Jedná se o ceny, které jsou udíleny v oblasti hradní novinařiny, namátkou třeba Článek roku, Redaktor roku, Novinářský debut roku... Některé kategorie jsou výsledkem hlasování čtenářů, jiné výsledkem hlasování odborné poroty. letos proběhne toto udílení již popáté.
Misaka Rainbow: Takže každá kategorie má svou zvláštní cenu? A jaké ceny to jsou? Nebo je to tajemství?
Niane z Libelusie: Ceny jsou v základu stejné, ale v něčem se liší. Všichni vítězové získají diplom, pečeť a odměnu 3 galeony, v některých kategoriích se pak uděluje soška, kterou lze nosit. - vytáhne na ukázku jednu sošku na stůl -

Pro vaši představu Madam ochotně ukázala sošku z UNC.


Misaka Rainbow: Uvedla jste, že UNC je tu už popáté. Kdo s tímto nápadem přišel?
Niane z Libelusie: Já. Dotáhnout nápad do konce mi pomohli studenti Šéfredaktorského minima a redaktoři Denního věštce.
Misaka Rainbow: Jak Vás napadlo zrovna udílení cen? Byla to nějaká vize?
Niane z Libelusie: Inu, jednak jsme si to vyzkoušeli nanečisto ještě v malém, když jsem byla studentka a šéfredaktorka Lví tlapou. - vzpomíná - Když jsem ale začala učit (a zejména učit Šéfredaktorské minimum), došlo mi, že je to něco, co tady na hradě chybí. Novinařině totiž musíte věnovat hodně času a vlastní invence. Tohle je způsob pozitivní motivace. Ne každý bere jako to správné ocenění to, že za článek dostane zaplaceno. Být Redaktorem 2018! No uznejte, to je taky prima odměna! - usměje se -
Misaka Rainbow: Když bych se chtěla stát redaktorkou Denního věštce, co všechno pro to musím udělat?
Niane z Libelusie: Oslovit šéfredaktorku. - zasměje se - Pokud znám dotyčného z výuky nebo je to někdo, kdo píše pro kolejní časopis, je to jednodušší. U nováčka je třeba, aby dodal ukázkový článek. Přestože je Denní věštec přístupný pro všechny, přece jen si zakládáme na kvalitě a jisté úrovni, takže někdy je třeba na článcích více zapracovat, vylepšit styl. Snažíme se neodmítat, ale spíš daného člověka, pokud neodpovídá našim kritériím, navést k tomu, jak se lepšit, aby mohl pro Denní věštec psát.
Misaka Rainbow: Poslední otázka: Chtěla byste něco vzkázat všem redaktorům a čtenářům?
Niane z Libelusie: Redaktorům bych vzkázala, aby si věřili a pokud je psaní baví, aby v něm neustávali. A čtenářům popřeji, aby v hradních či kolejních novinách našli vždy něco co je pobaví, potěší nebo poučí. - zakončí s úsměvem -
Misaka Rainbow: Děkuji velice, madam, za Váš čas a přeji Vám mnoho úspěchů v čele Denního věštce a Vaší profesorské dráze. Snad se potkáme na Šéfredaktorském minimu.
Niane z Libelunsie: Také velmi děkuji za rozhovor. - usměje se - Ať se Vám daří ve všech směrech!

Komentáře

Jméno
Nadpis
Text
Kolik je 5 + 6 (slovem)?
Akce

Přehled komentářů


Kolejní časopis Nebelvíru školy Hogwarts.cz