Průvodce po Potterovi

Nebelbrach Mechacha

Neoficiálního průvodce Harry Potterem, jenž má podtitul Fakta a zajímavosti, které musíte znát, napsala Ellie Downová. Jak anglický originál, tak český překlad vyšly roku 2005. Není v nich proto reflektován sedmý díl série Harry Potter a relikvie smrti.

Jde o skutečně roztomilou knížečku, tzv. kolibří vydání. Na výšku neměří ani 10 cm, široká je 8 cm. Má 128 stran. Vejde se vám do dlaně či do kapsy. Mohli byste mít tedy strach, že se bude špatně číst. Písmo je však dostatečně velké a výrazné, dobře viditelné. Zvolená je dynamická antikva s oblými tvary, která vzbuzuje dojem starodávnosti. To platí díky povedené grafické úpravě o celé knize.

Český překlad obvykle používá originálních anglických názvů a jmen, která jsou však v závorce následovaná svým českým ekvivalentem. Na úplném začátku knihy se pak nachází anglicko-český slovníček. Pro řadu čtenářů jde možná o zbytečnost, mne však tato maličkost potěšila.

Kniha je uspořádaná do šesti částí podle jednotlivých dílů. Stručně převypravuje jejich děj, uvádí zajímavosti o nich a o filmech podle nich natočených, což následně doplňují další kapitolky o některých hlavních postavách, předmětech či místech. Ty jsou rozmístěny do jednotlivých částí trochu náhodně, tuto drobnost však autorce můžeme odpustit.

Bohužel však v knize nacházíme i nepřesnosti, které se odpouštějí hůře. Kupříkladu ne každá kolej má vlastní věž – překvapivě ve stejném odstavci, kde to tvrdí, autorka zároveň zmiňuje, že zmijozelská společenská místnost je v podzemí. Lord Voldemort místo učitele obrany proti černé magii neodmítl. Downová také nemá pravdu, když píše, že existují jen tři možná jádra kouzelnických hůlek. Na druhé straně je však zajímavý postřeh, že Rowlingová volila dřevo hůlek svých hrdinů podle keltského stromového kalendáře (nicméně jsem si tuto informaci neověřoval).

Knihu jsem si přečetl s chutí. Některé věci mi objasnila, například proč chybí ve filmech Protiva (scény s ním pro první díl byly natočené, film by však s nimi trval moc dlouho). Překvapilo mě zjištění, že herečce, která hrála Ufňukanou Uršulu, bylo v době natáčení čtyřicet let (vlastně proč by nemělo být, Uršula je ještě o mnoho starší).

A pobavila mě tato pasáž: „Když se chtěl Alfonso Cuaro [režisér] dozvědět co nejvíc o svých hlavních představitelích, požádal je, aby napsali krátkou esej o svých povahách. Daniel Radcliffe napsal jednu stránku. Emma Watsonová mu předala jedenáctistránkovou práci a Ruppert Grint mu nedonesl vůbec nic.“ Inu, správně vybraní herci.

 

Minulé díly:

Psycholog o Potterovi

Kurátoři o Potterovi

Filosofové o Potterovi

Antropolog a mytolog o Potterovi

Skřítci o Potterovi

Komentáře

Jméno
Nadpis
Text
Kolik je 9 + 4 (slovem)?
Akce

Přehled komentářů


Kolejní časopis Nebelvíru školy Hogwarts.cz