Je Halloween americký svátek?

Barbara Turner
Spousta lidí se mylně domnívá, že Halloween k nám zavítal z Ameriky. Pravdou je, že tento svátek původně pochází z Irska, kde se nazýval "All Hallows Eve", v překladu "Předvečer Všech svatých". V 16. století byl v Irsku a Skotsku slaven svátek Samhain, předchůdce Halloweenu, který oslavoval sklizeň, konec žní a příchod zimy. Chodilo se od domu k domu v kostýmech, které představovaly zemřelé, a za básničku či koledu dostali nějaké potraviny z úrody. Do Ameriky se Halloween dostal až v 19. století, kdy Irové a Skotové emigrovali na americký kontinent. Samhaim se slavil i na území ČR, ale postupem času se z něj stal Svátek Všech svatých, který se slaví na Dušičky. Věřilo se, že
zapálením svíčky odeženete zlé duchy a ukážete směr těm dobrým a hodným, protože Keltové věřili, že v noci z 31. 10. na 1. 11. se stírá hranice mezi světem mrtvých a živých.
Tradiční výzdobou je vyřezaná dýně zvaná jack-o‘-lantern. Dýně se začala vyřezávat až po příjezdu do Ameriky, dříve se vyřezávaly tuříny. Barvy Halloweenu jsou oranžová a černá. Tradiční koleda je "Trick or treat", v překladu "Koledu, nebo něco provedu", například házení toaletního papíru na stromy před domem, házení vajec na dům či pomalování auta zubní pastou.
Stejně jako spousta amerických puritánů je dnes většina mudlů i kouzelníků proti přijetí Halloweenu v našich končinách. Proto jsem se rozhodla trochu se porozhlédnout po hradě a oslovit několik studentů a profesorů a zeptat se na jejich názor na tento svátek.

Klotylda Malíková (Mrzimor)
Halloween ano. 
Proč? Protože je to mile kreativní svátek a přijde mi, že se pěkně doplňuje s Dušičkami. Na Halloween se člověk vyřádí umělecky, na Dušičky se pak ztiší, zavzpomíná.

Helen Miltonová (Mrzimor)
Haloween v mudl světě ne, na Hogu ano. 
Proč ne v mudl světě? Jsem pro slavení Samhainu s jeho zvyky, ale nejsem pro slavení ho v americkém "zkomerčnělém" stylu. Na HOGu určitě ano, neboť se více vžíváme do rolí kouzelníků chodících do anglické školy, kde se jistě
všude dodržuje a je díky němu spousta legrace.

Faolan Heredan (Havraspár)
Halloween ne.
Proč? Jsme Češi, máme Dušičky, které jsou mnohem starobylejší a důstojnější než nějaký americký svátek...

Mary Anne Vulpes (Havraspár)
Halloween ano.
Protože všechno, co je americké, nemusí být automaticky špatné. Ráda bych stála u dveří domu a rozdávala sladkosti. :-)

Lana McCay (Nebelvír)
Halloween ne.
Proč? Nemám nic proti anglosaské kultuře, ale Halloween se slaví právě tam. Zde jsou Dušičky, kde se jedná o návštěvu hrobů a vzpomínání na zesnulé, nikoli zábavu pro děti, kdy se mohou nacpat sladkostmi.

Kira Mae Spencer (Zmijozel)
Halloween v podstatě ano, protože je to zábava a důvod vytáhnout masky, a ty já mám ráda. Možná to není až tak "náš" svátek, ale vyšel z keltského Samhainu, stejně jako "naše" Dušičky. :)

Eleanor Blackfoot
Asi se nedokážu vyhranit pro ano, nebo ne. Halloween mi nijak nevadí, možná spíše naopak, protože podzim mám ráda a je to určitá událost, která ho zase trochu ozvláštňuje. Doma každopádně Halloween neslavím a věnuji energii právě Dušičkám. Na druhou stranu, když se najde nějaká pozvánka na párty v halloweenském stylu, účast neodmítám. :)

Oliver McCollin
NE! Kazí to překrásný den spořivosti, kdy by se měly posílat peníze nejoblíbenějším lidem, kteří ten den mají narozeniny, jako je třeba pan Andy a pak nějaký McCollin! Takže bych ten den přejmenoval na den McCoroboros a věnoval bych veškerou snahu za dlabání dýni těmto dvěma! Muhaha. :D

Zkusila jsem se nenápadně zeptat i několika mudlů a jejich názory byly dosti podobné. Jako například "americké svátky tu nechceme" nebo "proč ne, je to hezký svátek". Ať už je váš názor na Halloween jakýkoliv, nezapomeňte 2. listopadu zapálit svíčku za všechny duše, které tu s námi nemohou být. I za naše kolejní duchy. Přeji krásný Halloween a klidné Dušičky.

Komentáře

Jméno
Nadpis
Text
Kolik je 9 + 4 (slovem)?
Akce

Přehled komentářů


Kolejní časopis Nebelvíru školy Hogwarts.cz